Ilumnia Magister Impressie & Sneak Preview

ilumnia magisterDe revolutionaire Ilumnia Magister luidspreker begon Songbird van het album Rumours van Fleetwood Mac te spelen. Waarom deze opname gekozen? Ik heb dit album twee keer op vinyl, op CD en als hi res file op mijn NAS. Prachtige muziek, maar de opname kon mij nooit helemaal bekoren: weinig dynamiek, beetje schel. Geen echte reference opname.

Tot ik het nummer op de Ilumnia Magister hoorde… Ongelooflijk! Nee, nog steeds niet het ultimum van dynamiek. Nee, nog steeds niet de meesterlijke opname. Dan zou de Ilumnia ook geen eerlijke luidspreker zijn (en dat is ie wel kan ik je vertellen).

Maar opeens was daar de emotie, die het nummer (en het hele album) kenmerkt. De emotie die ik nog nooit bij dit nummer zo had gehoord. Alleen al de inzet van de piano aan het begin greep mij onmiddellijk bij de kladden – “en nu ga je eens écht naar dit nummer luisteren mannetje, zoals het bedoeld is”, leek Mick Fleetwood mij toe te bijten.

Dit kan alleen maar een luidspreker die de muziek begrijpt, vastpakt en aflevert zoals het is. Geen sausje, geen toevoeging, geen vervorming, geen valse ruimtelijkheid, niet groter of kleiner dan het is. Gewoon eerlijk, zoals het alleen maar kan als de fysische belemmeringen, die elk luidsprekerconcept nu eenmaal heeft, nagenoeg allemaal worden geëlimineerd.

En dat doet Ilumnia Magister met haar geheel nieuwe luidsprekerconcept, waarin alle sterke punten van de dynamische luidspreker, de magnetostatische luidspreker, de electrostatische luidspreker, de hoornluidspreker bij elkaar gebracht worden in het eerlijkste, neutraalste, maar bovenal muzikaalste geluid dat ik tot nu toe kende.

Een paar technische steekwoorden? Geen vervorming, geen compressie, geweldige macro- en fijndynamiek, bedenk de rest er maar bij…

Bedacht, ontwikkeld en geproduceerd door de gebroeders Tom en Jef Nuyts uit België. Een geweldig innovatief concept. Eigenlijk zijn de fysische luidsprekerwetten door de heren volledig op hun kop gezet met een geheel nieuw concept: de magnetisch opgehangen, dus vrij in de lucht hangende, driver. Mag dit nog een luidspreker genoemd worden? Je zou het daarmee op een hoop gooien met alle oude concepten. De Ilumnia zou eigenlijk een nieuwe soortnaam verdienen.
Om met de deur in huis te vallen, ze kosten serieus wat geld. Althans 20.000 euro is absoluut gezien een upmarket prijs.
Echter in de vergelijking met veel duurdere conventionele systemen van soms wel tonnen is deze prijs misschien wel een lachertje. Het is namelijk een heel ander concept, een complete paradigma verandering in audioland.
Overigens kreeg ik ook de sneak preview van de nieuwe goedkopere Ilumnia monitor. Ik mag daar niks over zeggen, maar ga het toch doen: je krijgt gewoon hetzelfde Ilumnia geluid met de kenmerken van een monitorsysteem. Niet de verschillen die je normaal gewend bent tussen monitoren en vloerstaanders van dezelfde lijn. Dat brengt de technologie nu eenmaal met zich mee.
Lekker cryptisch he? Ik wacht met smart tot ik beide speakers kan demonstreren.
Is er dan geen enkele tekortkoming? Dat moet toch haast wel? Natuurlijk… De enige “tekortkoming” is misschien dat deze speaker je qua laag niet op je stoel laat trillen. Nee, hij dendert niet, maar het laag gaat zo diep (7 Hz!) en is zo zuiver en harmonisch dat je de ook de kwaliteit van luidspreker laagweergave volgens mij moet gaan herdefiniëren.
Heel bijzonder ook:  het concept van de magnetisch en vrij opgehangen driver brengt ook met zich mee dat je de stijfheid van de driver en dus de dempingsfactor op je soort versterker kunt afstemmen. Werkelijk fenomenaal! Los bij een transistor en stijf bij een buis. Die aloude pro’s en cons lost de Ilumnia dus ook in één klap voor je op!

Moet ik dan echt een conclusie trekken? Misschien de beste “luidspreker” die er bestaat zeg ik met enige voorzichtigheid. De Ilumnia Magister doet alles gewoon zoals het moet.

Alle andere luidsprekers zijn dan op hun best goed geslaagde compromissen, maar niet meer dan dat.
Helaas, maar dat is de harde conclusie. Daarmee overigens niet gezegd dat “De Anderen” niet mooi en muzikaal en qua beleving zeer bevredigend kunnen zijn. Daar gaat het niet om. Ik speel hier met KEF 101 en die blijven mij pakken en ook de Final 1000i heeft zijn eigen specifieke kwaliteiten.
Maar met de Ilumnia is het als het vergelijken van Messi en Ronaldo. Ronaldo is de beste van de wereld. En Messi … Die is niet van deze wereld…
Een demo van de Ilumnia Magister en Vocalis bij je thuis of in een luisterkamer is aan te vragen via ilumnia luidsprekers.
Meer info: www.ilumnia.nl