Ultrasoon LP Schoonmaken Nu Beschikbaar Voor De Vinyl Liefhebber

LP SchoonmakenEen lp schoonmaken is het allereerste begin van een optimale vinyl beleving. Een goed gereinigde plaat laat pas echt de verworvenheden van de analoge sound, zoals dynamiek, timbre en transparantie horen. Platen reinigen is voor vele vinyl liefhebbers echter een grote uitdaging. Zij weten dat hun platen vaak beter kunnen klinken dan ze doen. De meeste oude platen hebben al jaren, soms tientallen jaren stof en ander vuil als vet (vaak van vingers) en rook aangetrokken. Hier ontkomt geen enkele LP aan en in de loop der tijd ontstaat in feite een laag van ruis, tikjes en kraakjes die over de muziek ligt.

Vinyllab.nl biedt nu een unieke lp reiniging service en levert tevens de KLaudio ultrasone platenwasmachine.

**UPDATE: deze service wordt tijdelijk niet aangeboden in afwachting van de nieuwe KLaudio machine**

Neem contact op indien u interesse hebt in de nieuwste KLaudio ultrasone platenwasmachine..

"De KLaudio staat met kop en schouder boven alle wassers die er op de markt zijn, punt!" - Marco Bouwer, audio-creative.nl

Vele vinylista zijn het er over eens dat het schoonmaken van een lp keihard nodig is. Vroeger gebeurde dat doorgaans met een sopje (in het beste geval met een goed reinigingsmiddel) of met oplossingen als Lencoclean (waaraan letterlijk grote nadelen kleefden). De ultieme reiniging was sinds jaar en dag de vermaarde Keith Monk Record Cleaning Machine, nog steeds één van de beste platenwasmachines die er bestaan.

Met de recente hernieuwde opmars van de LP kwamen ook nieuwe wasmachines op de markt zoals de Knosti (nog steeds een redelijke en goedkope oplossing), de Nitty Gritty, de VPI en de Okki Nokki. De laatste 3 allen op basis van een krachtige afzuigarm die de reinigingsvloeistof van de gereinigde plaat zuigt, zodat een minimum aan vuil in de groeven achterblijft. Zo kwam de vinyl liefhebber steeds dichter bij zijn ultieme droom: een volledig schone groef met als resultaat een schoon geluid zonder ruis, tikken of kraakjes met hernieuwde transparantie, doortekening en dynamiek. Een bijkomend en zeer belangrijk voordeel is natuurlijk aanzienlijk minder slijtage van de naald door vastgekoekt vuil.

Natuurlijk zijn er ook mensen sceptisch over het schoonmaken van LP's. Wij moeten moet eerlijk zijn dat we een platenverzameling kennen die altijd perfect bewaard is geweest en nog steeds brandschoon klinkt zonder enige reiniging behalve de platenborstel. De uitzondering bevestigt echter de regel; elke platenverzameling wordt in de loop der tijd aangetast door stof en vuil en kan met een eenvoudige reiniging weer behoorlijk beter klinken. Over dit laatste bestaat onder vinyl liefhebbers tegenwoordig weinig discussie.

Andere sceptici maken zich echter weer meer zorgen over de manier van reinigen. Reinigingsmiddelen hebben namelijk allemaal hun eigen eigenschappen, die de weergave zouden kunnen beïnvloeden. Zo zouden isopropyl gebaseerde middelen de oppervlaktespanning van de LP kunnen beïnvloeden met een wat scheller geluid als gevolg, terwijl andere middelen weer een residu of een coating op de plaat achterlaten met wellicht schadelijke gevolgen voor de naald en al dan niet hoorbare invloed op de weergave.

Ook zitten veel vinyl liefhebbers niet te wachten op een borstel of een afzuigarm die het vinyl aanraakt tijdens het poetsproces.

Bestaat de ideale vinyl reinigingsmethode?

Die vraag zal waarschijnlijk nooit 100% beantwoord worden. Het is namelijk logischerwijs niet mogelijk om met dezelfde plaat de verschillende methodes te vergelijken.

Wel is er sinds een paar jaar een methode bijgekomen die veel van de voorgenoemde nadelen wegneemt en volgens onze bevindingen zeer goede resultaten geeft. We hebben de methode 3 maanden lang getest en ongeveer 1.000 LP's gereinigd - platen van verschillende diktes, zeer vuile platen en ook nieuw vinyl - en we komen tot de conclusie dat de resultaten gewoon heel goed zijn en we hebben daarom besloten dat wij deze reiniging met een gerust hart als een service kunnen aanbieden aan vinyl liefhebbers die reiniging van hun platen serieus nemen.

Ervaar nu de unieke Ultrasoon LP Reinigings Methode.

Wij hebben al maanden de nieuwste Ultrasone Reinigingsmachine van KLaudio getest en vinden de resultaten dusdanig goed, dat wij deze methode onder de aandacht van de vinyl liefhebber willen brengen. Enerzijds als platen schoonmaak service waarbij wij platenverzamelingen kunnen reinigen voor een vergoeding per plaat. Anderzijds bieden wij deze machine te koop aan.

Ultrasoon reinigen met deze machine heeft de volgende belangrijke voordelen:

  1. De meest optimale reiniging: met ultrasoon reinigen wordt meer vuil uit de groeven gehaald dan met welke andere methode dan ook. Het resultaat is een aanzienlijke verlaging van de "noise floor" van LP's - een significante reductie van ruis, tikken en kraken. Ook horen we duidelijk een toegenomen dynamiek, transparantie en definitie. Het klinkt allemaal gewoon weer heel fris krachtig. Echter moeten we ook meteen vermelden dat ultrasoon reinigen verricht geen bovennatuurlijke wonderen verricht - serieuze beschadigingen aan het vinyl (krassen, putjes e.d.) worden uiteraard niet hersteld en blijven hoorbaar. Niettemin knapt ook van deze platen het geluid aanzienlijk op.
Test Microscoop

Test Microscoop

ultrasoon vinyl reinigen

Voor US Reiniging

Na US Reiniging

Na US Reiniging

2. Geen gebruik van schoonmaakmiddelen: onze ultrasone reiniging gaat verder dan alle andere methodes doordat er geen reinigingsvloeistof aan te pas komt. De plaat gaat tijdens de wassing alleen door een bad van dubbel gedestilleerd water (aqua bidest). Er blijft geen enkel residu op het vinyl achter.

3. 100% Veilig: heel simpel, het vinyl komt nergens in het proces in aanraking met een borstel, afzuigsysteem of wat dan ook. Ultrasoon reinigen vereist geen aanraking met de plaat. Uitgebreide laboratorium duurproeven (waarbij LP's honderden uren gewassen zijn) hebben tevens aangetoond dat de door ons gebruikte methode van ultrasone reiniging het vinyl niet aantast en dat er geen enkele slijtage van het vinyl optreedt als gevolg van de ultrasone trillingen. Dit kan eenvoudigweg ook niet met ultrasoon reinigen.

Maak een afspraak voor een demonstratie. **UPDATE: tijdelijk niet mogelijk omdat wij wachten op de nieuwste KLaudio machine**

Om deze claims te onderbouwen verzorgen wij vrijblijvend een korte demonstratie van deze reinigingsmethode om u bekend te maken met de hoge kwaliteit van ultrasoon reinigen. Neem daartoe contact met ons op en wij maken een afspraak met u voor een demonstratie van het apparaat. U kunt natuurlijk ook direct besluiten om uw collectie door ons te laten reinigen (hoe dat in zijn werk gaat leest u hier). Ook daarvoor kunt u een afspraak maken via het contactformulier.